Ai încă spaÈ›ii între dinÈ›i sau tratamente amânate la nesfârÈ™it pentru că, din mulÈ›imea de variante disponibile, este foarte greu să alegi?
Sau È›i-a fost greu să găseÈ™ti un medic în care să ai încredere È™i cu care să stabileÈ™ti o conexiune?
Bugetul a fost realmente o problemă È™i ai rămas blocat în a alege varianta de implant cu cel mai bun raport calitate-preÈ›?
Oricare ar fi motivele, de vreme ce ai ajuns pe această pagină înseamnă că ai nevoie de informaÈ›ii pertinente despre cel mai performant tratament stomatologic È™i de un medic bun care să te îndrume în deciziile pe care le iei cu privire la sănătatea ta orală.
DENTALIST
Bine ai venit la Clinica Dentalist.
Eu sunt Alexandra Mircea, medic stomatolog și am pregătit pentru tine informațiile de care ai nevoie pentru a lua deciziile corecte.
​
Pierderea unui dinte este mai gravă decât ai crede deoarece aduce dezechilibre la nivelul cavității bucale. Implantul dentar este similar unei rădăcini dentare artificiale care este introdusă în osul maxilar în locul unui dinte natural lipsă.
Odată integrate în os, implanturile devin o bază solidă a unei coroane dentare care va reproduce precis forma dinÈ›ilor pe care îi vor înlocui. Implanturile dentare se realizează din titan sau din zirconiu, materiale extrem de dure. Nu se rup, nu cedează.
Totuși, mulți pacienți ca tine au rețineri cand vine vorba de a lua o decizie.
​
ÎÈ›i stau la dispoziÈ›ie pentru întrebări la numărul de telefon de pe site sau la adresa de email de contact.
​
Ce este implantul dentar
​
Implantul dentar este, în prezent, cea mai bio compatibilă modalitate de înlocuire a unui dinte sau a mai multora, deoarece este singura opÈ›iune care arată È™i se comportă ca un dinte natural.
Acesta este, în fond, o rădăcină artificială realizată din titan pur (în cele mai multe cazuri), care va fi introdusă în osul mandibular sau maxilar pentru a înlocui dintele lipsă fără să afecteze alÈ›i dinÈ›i, în timp ce se integrează complet în structura osoasă a pacientului.
​
Simplu spus, implantul dentar este un dinte artificial ce urmează să fie implantat în locul unuia lipsă. Este format dintr-un È™urub de titan plasat la nivelul osului maxilar cu scopul de a înlocui dintele lipsă de pe arcadă.
​
​
Cand stii ca ai nevoie de implant dentar si de ce ai nevoie de el?
Orice persoană care a pierdut unul sau mai mult dinÈ›i din varii motive, poate beneficia de acest tratament atât timp cât nu există condiÈ›ii locale sau probleme de sănătate generală ce contraindică în mod absolut intervenÈ›ia de implantologie.
​
Singurele limite sunt oferite de calitatea și cantitatea osului pacientului, precum si de locul de inserare al implantului (poziția sinusului-maxilar sau nervului alveolar-inferior). Exista si limitari impuse de starea generală de sănătate a organismului.
​
Un implant dentar poate fi efectuat doar pentru pacienÈ›ii de peste 18 ani. Aceste limite impuse la copii sau adolescenÈ›i au legatura cu definitivarea procesului de creÈ™tere. În aceeaÈ™i masura, limita superioară de varsta pentru implantul dentar este de peste 90 de ani, pentru ca vindecarea este precară.
​
​Sunt câteva boli generale care au contraindicaÈ›ii pentru implantul dentar, însă, cu posibilitatea de a aplica tratamentul în condiÈ›ii de monitorizare atentă.
​
Cand stii ca ai nevoie de implant dentar si de ce ai nevoie de el?
De exemplu, în urma cu cativa ani, implantul nu se putea realiza la pacienÈ›ii care sufereau de diabet. Astăzi se fac anumite analize asociate inserării implantului.
Dacă rezultatele sunt optime, pacientul îÈ™i poate pune implantul dentar.
​
PacienÈ›ii care fac citostatice È™i radioterapie pot beneficia de implant dentar, însă abia după intervale mai lungi de timp după ce au terminat tratamentele.
​
Pacientele cu osteoporoză pot beneficia de implant după ce a trecut un număr mai mare de ani de la tratamentul cu bifosfonaÈ›i, îÈ™i fac analize prin care se determină densitatea osoasă È™i se îndeplinesc condiÈ›iile necesare.
​
​
În cazul bolilor cronice, dacă valorile sunt normale, de asemenea se poate face tratamentul cu implant dentar.
Tipuri de implant dentar:
Implanturile dentare se vor clasifica după material, modul de interactiune la locul inserării, design, modul de fixare, dimensiuni, rapiditatea inserării și etapele chirurgicale implicate.
Implanturi dentare din titan
​
Aliajul din titan a fost folosit în stomatologie de mulÈ›i ani datorită rezistenÈ›ei deosebite, nontoxicității, rezistenÈ›ei la coroziune È™i a toleranÈ›ei bune de către organism. Au o rată mare de succes ce trece de peste 95% fiind folosit de 30 ani în domeniul implantologiei. Din acest motiv, implanturile din titan sunt susÈ›inute de numeroase studii pe termen lung în timp ce implanturile din zirconiu nu au permis încă efectuarea unor astfel de studii, apărând relativ recent.
AnumiÈ›i cercetători avertizează asupra posibilității apariÈ›iei unor reacÈ›ii alergice la titan. Chiar dacă alergia la implanturile din titan nu este exclusă, asemenea reacÈ›ii apar extrem de rar, iar dacă apar, se datorează mai mult elementelor care intră în compoziÈ›ia aliajelor de titan (nichel sau vanadiu) È™i nu titanului propriu-zis.
​
​
​
Implanturi dentare din zirconiu
​
Zirconiul este un metal tranzitional cu numarul atomic 40 si simbolul Zr. În stomatologie zirconiul pur va trebui convertit în faza cristalină pentru a putea fi utilizat. Se va obÈ›ine oxidul de zirconiu care are o culoare albă È™i seamănă extrem de mult cu dinÈ›ii naturali. Avantajele sale includ duritatea, rezistenÈ›a, culoarea albă È™i transluciditatea similară dinÈ›ilor naturali, estetică deosebită, material biotolerabil. Asadar, cu toate ca, tehnic vorbind, zirconiul pur este un metal, forma cristalizata folosita in stomatologie (oxidul de zirconiu) are mai degraba proprietatile unei ceramici decat ale unui metal.
Nu s-au raportat până acum reacÈ›ii alergice la zirconiu.
Implantul dentar poate fi de mai multe tipuri în funcÈ›ie de dimensiuni. Există miniimplanturi foarte subÈ›iri, dar care au o rezistență redusă È™i se potrivesc doar în spaÈ›ii înguste sau atunci cand pe ele ancoram proteze. Cel mai des folosite sunt implanturile care înlocuiesc unul sau mai mulÈ›i dinÈ›i lipsă.
-
Implanturi dentare care sunt realizate într-o singură etapă cu o singură vizită la medicul stomatolog.
-
Implanturi dentare realizate în două etape: prima data se inserează implantul, după 4-6 luni de la osteointegrare se ataÈ™ează bontul protetic care susÈ›ine coroana artificială.
-
Acest tip de implanturi este de ultimă generaÈ›ie fiind dezvoltat de o firmă germană, Bredent, unul dintre top 10 cei mai buni producători de implanturi dentare la nivel mondial. Cu ajutorul acestora pacientul care nu mai are dinÈ›i sau care este aproape să piardă dinÈ›ii naturali poate pleca din cabinet cu dinÈ›i într-o singură È™edință: Se insera in os implanturile dentare, care difera ca numar in functie de locul inserarii si de cantitatea de os disponibil, si apoi pe dinti se ancoreaza o proteza provizorie, care se va schimba cu una definitiva la 6 luni de la operatie. Se adresează È™i pacienÈ›ilor care au o proteză È™i vor dinÈ›i ficÈ™i, fără să mai aibă grija fixării protezei.
1.
ConsultaÈ›ie: În timpul consultaÈ›iei medicul va identifica È™i diagnostica afecÈ›iunile existente pentru a putea răspunde întrebărilor legate de durata tratamentului È™i costul acestuia.
2.
Inserarea propriu-zisa a implantului
Se inserează implantul dentar in os printr-o procedură chirurgicală total nedureroasă și minim invazivă cu următoarele etape: anestezie, incizie, inserarea implantului, aplicarea coroanei.
3.
Va fi nevoie, inainte de a incepe tratamentul sa faci si o serie de analize. Cele recomandate sunt: hemoleucograma, glicemia, calcemia, colesterolul, timpii de sangerare, timpii de coagulare, acidul uric, uree, VSH.​
De ce implanturi dentare: avantaje si dezavantaje
-
oferă posibilitatea celorlalÈ›i dinÈ›i să rămână intacÈ›i, neatinÈ™i;
-
spre deosebire de protezele È™i punÈ›ile dentare care implică sacrificarea dinÈ›ilor alăturaÈ›i celui afectat, implantarea dentară este un tratament avansat care urmăreÈ™te refacerea integrității arcadei. Implantul se afla în arcadă, nu îl poÈ›i vedea decât la radiografie. Ce poÈ›i vedea este coroana ataÈ™ată, care reface aspectul estetic dorit È™i confortul masticator.
​
-
reda aspectul plăcut danturii fara spaÈ›ii goale pe o arcadă dentară. Lipsa mai multor dinÈ›i modifică întreaga figura: obrajii se înfundă, buzele pierd din plenitudine, conturile feÈ›ei se vor modifica.
​
-
te ajută în vorbire. Sunt durabile, rezistă mulÅ£i ani, iar dacă le vei acorda îngrijirea corectă pot dura toată viaÅ£a. Te vei bucura de o vorbire corectă, clară, fiind ÅŸtiut faptul că lipsa dintilor, dar si protezele dentare mobile pot duce la o articulare incorectă a cuvintelor.
-
te ajută pacientul cu procesul de masticație​
​
-
te ajută la menÈ›inerea sănătății orale: previne apariÈ›ia cariilor È™i a unor probleme parodontale la dinÈ›ii învecinaÈ›i.
-
nu se cariază. Însă va trebui să acorzi o atenÅ£ie sporită igienei orale. AtenÅ£ie! ÎntreÅ£inerea implanturilor va necesita control si igienizare periodice în cabinetul medicului dentist.
​​
​
-
nu este indicat pacienților cu probleme de sănătate cum ar fi: diabet, boli care au nevoie de radioterapie sau citostatice, osteoporoză, boli cronice, boli psihice severe.
​​
-
pacienÈ›ii care nu au împlinit 18 ani nu pot beneficia de acest tip de tratament, nici femeile gravide
​​
​​
Implant dentar
avantaje
Implant dentar - dezavantaje
Cat costa un implant dentar
Pretul unui implant dentar variaza în functie de urmatoarele:
-
materialele folosite, dar mai ales datorită preÈ›ului fiecărei piese principale în parte.
-
implantul dentar conține 3 piese: implantul propriu-zis, bontul protetic și coroana dentară.
​
Implantul propriu-zis este dispozitivul medical din titan sau din zirconiu, similar unui È™urub care se va insera în os.
Implant dentar: pret
În general preÈ›ul unui implant dentar va fi următorul:
Implant dentar - 500 - 1000 euro + Bont protetic - 191 - 425 euro + Coroană - 200 - 1000 euro = 986-2425 euro.
​
Bontul protetic face legătura dintre implant și coroana dentară.
​
Coroana dentară este cea care va înlocui dintele natural ca aspect È™i funcÈ›ionalitate. În funcÈ›ie de caracteristicile fiecărei piese de mai sus, preÈ›ul va varia.
​
​
Ce fac dupa inserarea implantului dentar?
​
După intervenÈ›ia chirurgicală pacientul va trece printr-o perioadă de recuperare È™i va primi indicaÈ›ii pentru un regim alimentar în următoarea perioadă. În general, pacientul va trebui să evite activitățile fizice, băuturile alcoolice È™i tutunul pe cât posibil. De asemenea, ar fi bine să evite alimentele tari È™i laptele.
Pe o perioadă de 7-10 zile va lua antibiotice È™i antiinflamatoare. Mai mult, pacientul îÈ™i va clăti gura cu soluÈ›ii specifice pentru a menÈ›ine igiena dentară în perioada de vindecare.
​
Cand este necesara aditia osoasa?
Pacientul are nevoie de o adiÈ›ie osoasă atunci când osul s-a retras È™i medicul nu mai are unde să insereze implantul dentar. Ce inseamna adiÈ›ie osoasă? Os artificial adăugat de medicul implantolog.
​
Cat dureaza tratamentul cu implant dentar?
Durata acestei proceduri este dată de numărul de implanturi ce ar trebui inserate È™i de complexitatea cazului respectiv. Este vorba de minim 30 minute È™i se poate ajunge la câteva ore.
​
Inserarea implantului dentar doare?
Nu, nu doare. Deși se vorbește despre implant dentar că ar durea, nu este așa. Este o procedură efectuată de cele mai multe ori sub anestezie locală.
​
Ce am voie sa mananc si sa beau după tratamentul cu implant dentar?
​
Este bine să eviți alimentele tari și laptele, dar și băuturile alcoolice.
Ar fi bine să-È›i clăteÈ™ti cavitatea bucală cu apa de gura cu clorhexidina 0,2%, care elimina bacteriile si are efect antiinflamator. În următoarele săptămâni se recomandă ca mâncarea să fie semilichidă, la temperatura camerei.
​
Contraindicatii in cazul implantului dentar
​
Există două tipuri de contraindicaÈ›ii în tratamentul cu implanturi: contraindicaÈ›ii absolute locale È™i generale.
Contraindicații absolute locale:
-
Igienă orală deficitară
-
Incluzii dentare și formațiuni tumorale
-
Inflamații infecțioase
-
Alte afecțiuni ale mucoasei bucale
Contraindicații absolute generale:
-
Deficite imunitare majore
-
Endocardită bacteriană
-
Ciroză hepatică
-
Hipertensiune arterială majoră
-
Diabet
-
Afecțiuni pulmonare
-
Utilizare de steroizi
-
Tratament cu radioterapie sau chimioterapie
-
Afecțiuni endocrine sau alte boli genetice
-
Consum de droguri și alcoolism
-
Afecțiuni psihotice
Pot aparea complicatii in cazul implanturilor dentare? Factori de risc
​
-
“Paralizie parÈ›ială” - leziune nervilor: se pierd simturile pe o parte a gurii.
-
InfecÈ›ii apărute în zona implantului: infecÈ›ii în zona gingivală È™i a È›esuturilor moi
-
Pierderea implantului dentar: atunci când organismul nu acceptă implantul dentar
-
Atunci cand implantul nu se integreaza in os - element vital pentru succesul implantului
-
ApariÈ›ia de leziuni la nivelul nervilor È™i a È›esuturilor moi: risc rar întâlnitposibila perforatie a podelei sinusului maxilar, daca dacă implantul nu are dimensiunea potrivita
-
Ruperea sau fracturarea implantului dentar: cauzată de materiale neadecvate sau de acțiunile necorespunzătoare ale medicului implantolog
​​
Intretinerea implanturilor dentare:
Pentru ca durata de viață a implantului dentar să fie cât mai mare pacientul ar fi bine să renunÈ›e la fumat, să aibă o igienă dentară corespunzătoare, sa mearga periodic la control si igienizare ( detartraj)
​
Mituri despre aparatul dentar
​
-
Procedura de inserare implant dentar este dureroasă: totul se face sub anestezie
-
Organismul poate respinge implantul: se fac analize înainte de a alege un material pe care materialul să îl accepte. Șansele de respingere implant dentar sunt foarte mici.
-
Implantul dentar nu rezistă mult timp: de fapt rezistă cel puțin 10 ani
-
Există o limită de vârstă: de fapt există doar o limită inferioară de vârstă È™i anume 18 ani
-
Nu poți face un RMN dacă ai un implant dentar: titanul sau zirconiul nu interferează cu aparatele RMN
-
Implantul dentar are nevoie de o îngrijire specială: igiena orală uzuala - periaj de 2 ori pe zi, dimineata si seara, dus bucal sau ata dentara.
-
Prețul este foarte mare: pretul difera in functie de calitatea si producatorul implantului dentar, in functie de clinica la care mergi, dar si de experienta si studiile medicului care iti realizeaza operatia.
Cand se pot insera implanturile dentare?
Implantul dentar se poate face în funcÈ›ie de mai mulÈ›i factori:
​
-
Sănătatea orală, dar și generală a pacientului
​​
-
Angajamentul pacientului de a urma regulile pentru o vindecare optimă È™i întreÈ›inerea în timp a implantului
​​
-
ExistenÈ›a unei cantități suficiente de os pentru inserare. Dacă osul s-a micÈ™orat în timp È™i nu există suficientă cantitate, se vor realiza operaÈ›ii de augmentare osoasă.
Cat va rezista implantul dentar?
În ultimii 7 ani domeniul implantologiei a înregistrat salturi tehnologice È™i progrese care au dus la o rată de succes de 97-98% pe o perioadă de 10-15 ani.
Totusi, durabilitatea in timp a implantului dentar depinde in mare masura de atitudinea pacientului, care trebuie sa mearga la dentist periodic (la un interval de maxim 6 luni) pentru control si igienizare.
Contactează-mă:
Completează formularul de mai jos È™i voi răspunde în cel mai scurt timp.