1. Este important să mergi la dentist la 6 luni pentru igienizarea și controlul periodice. Dar și mai important este să știi că tu acasă trebuie să întreții zilnic rezultatul obținut la cabinet. Numai așa poți avea o dantură sănătoasă, un zambet strălucitor fară probleme!
2. Periajul dentar:
nu te grăbi atunci când periezi dinții. Sunt suprafețe la care ajungi mai greu - ale ultimilor molari de pe arcade. Dacă periezi prea repede e imposibil să le speli. Pune-ți un timer și periaza dinții timp de două minute
orientează periuța manuala la 45 grade față de suprafața dinților. Periaza întotdeauna folosind mișcări vericale: de sus în jos pentru dinții superiori și de jus în sus pentru dinții inferiori.
incepe să periezi de la capătul din stânga arcadei superioare până ajungi în capătul din dreapta, având grijă să nu pierzi niciun dinte. Apoi periaza și cealalata arcadă dentară.
ai grijă când te speli pe dinți: este important să te periezi după masă, dar lasă să treacă cel puțin 30 min după ce consumi mâncăruri sau băuturi acide (este timpul necesar pentru ca nivelul pHului din gură să se stabilizeze și să nu afectezi smalțul)
ai un video explicativ AICI
dacă utilizezi o periuță electrică, periaza-te timp de 2 minute. Ai un senzor special care nu te lasă să apeși prea tare, și ai și cronometru incorporat! O reală plăcere să o folosești!
3. Pentru că periajul curată numai 60% din suprafețele dentare, pentru restul de 40% mai ai un pas: ața dentară pentru harnici, dușul bucal pentru cei mai puțin harnici. dacă spațiile interdentare rămân necurățate, șansele să apară carii acolo sunt foarte mari!
folosește ața dentară zilnic. Nu contează ora, contează să o utilizezi - seara după periajul dentar, la semafor sau în față televizorului
introdu ața în spațiile interdentare cu presiune controlată, ținând tot timpul contactul cu suprafața unuia dintre dinți. Astfel nu derapează în papila gingivală și eviți lezarea ei atât de frecventă (sunt mulți pacienți care atunci când folosesc ața dentară provoaca sangerarea gingiei și atunci renunță rapid la utilizarea ei). Din acest motiv recomand ața dentară simplă și nu aceea pe suport (ca niște bețe) - astfel poți controla presiunea de introducere în spațiul interdentar și eviți lezarea gingiei. CLICK pentru a vedea mai bine.
sunt mai multe tipuri și arome de ață dentară, alege-o pe care care îți place cel mai mult
4. Dușul bucal este un dispozitiv foarte eficient și ușor de utilizat. Acesta emite un jet puternic pulsatil de apă către șanțul gingival, îndepărtând resturile alimentare și curățând locurile respective. Spre deosebire de ața dentară, care șterge suprafața interdentară, dușul bucal o spală. Prin comparație, eficiența aței dentare este mai crescută, dar utilizarea oricăruia dintre cele două mijloace face o mare diferenta.
5. Mai avem un hop: periajul limbii, unde se ascund multe bacterii care pot da o respirație urât mirositoare. Există multe perii foarte prietenoase și eficiente, alegeți pe oricare și folosiți-o
Aveți mare grijă de igiena bucală, numai așa preveniți apariția cariilor. Dacă aveți nevoie de sugestii legate de alegerea periuței dentare, pastei de dinți, aței dentare sau dușului bucal sunt aproape de voi. Dacă aveți orice fel de nelămuriri, întrebați.
Comments