Am tot discutat despre albirea dinților. Toată lumea vrea dinții albi și un zâmbet fantastic. Albirea dinților este una dintre cele mai frecvente proceduri realizate în cabinetul stomatologic. Haide să vedem cum se albesc de fapt dinții, pentru a înțelege de ce
unele pete vor ieși mai greu de pe dinți
unii dinți nu se vor albi aproape deloc
nu este bine să repeți albirea mai repede de 1 an
în majoritatea cazurilor, dinții sunt sensibili după albirea dentară (intensitatea și durată variază);
Mai întâi puțină anatomie: nervul dintelui este protejat de un strat gros de dentină, acoperit la rândul lui cu un strat de smalț. Atunci când consumi alimente sau sucuri colorate, tutun, cafea, alcool, particule din acestea se acumulează pe suprafața smalțului și îl acoperă cu o peliculă.
Un medic dentist poate curăța acest biofilm. Chiar și tu acasă, folosind paste mai abrazive, poți îndepărtă porțiuni din el. Cu cât această peliculă este îndepărtată mai rar, cu atât petele despre care povesteam anterior se depun mai profund, fiind tot mai dificil să le îndepărtezi (unul din motivele pentru care igienizarea profesională la 6 luni își are rostul ei). Din păcate și smaltul este destul de poros, facilitând pătarea dinților.
Aici intervin gelurile de albire. Acestea conțin un ingredient care deschide porii de la nivelul smalțului și permit pătrunderea în profunzime a substanței de albire. Aceasta intra în contact cu moleculele pigmentate, le “dezleagă” și le îndepărtează din profunzimea dintelui, dandu-i acestuia culoarea naturala. Cu cât petele sunt mai adânci, cu atât vă fi nevoie de substanțe de albire mai puternică sau de aplicări repetate. Substanțele de albire sunt peroxid de hidrogen sau peroxid de carbamidă, în concentrații diferite. 6-10% permit albirea dinților în siguranță acasă; substanțele folosite în cabinet au până la 40% concentrație - acționează eficient într-un timp mai scurt (dar este nevoie de protecția gingiilor și atenție din partea medicului)
Când porii dintelui sunt deschiși pentru a îndepărtă petele din profunzime, dintele se deshidratează, pierzând minerale. Acesta este și motivul pentru care apare sensibilitatea dentară post albire. Aceasta poate dura între 2 ore și 2 zile, în funcție de rapiditatea cu care se rehidrateaza smalțul. Sau poate fi grăbită prin aplicarea în cabinet a unor substanțe desensibilizante.
Citiți și detalii despre albirea dinților. Și programați-vă acum la consult și la albit dinții. Și la zâmbit, desigur.
Comentários