Dacă ignori durerea de masea (molar) pentru că „este de la curent”, ar trebui să te mai gândești.
În realitate, măselele nu dor din cauza curentului, ci pentru că există o afecțiune care ne provoacă sensibilitate, inflamație și durere.
Credem că și tu te-ai regăsit în ipostaza în care îți întrebai cunoscuții „cum sa scapi de durerea de masea”, însă cel mai sigur tratament rămâne vizita la medicul stomatolog.
Citește în continuare pentru a afla ce ascunde, de fapt, o aparent banală durere de dinți, dar și pentru a vedea ce sa faci cand te doare maseaua.
Durerea de masea: tipuri
Pulpita dentară este afecțiunea care apare atunci când pulpa dintelui (măselei) este inflamată - așa apare durerea de măsea, care nu se manifestă la fel la fiecare pacient. Ea este de mai multe tipuri:
Durerea de masea reversibila
Durerea de măsea reversibilă este cea mai ușor suportabilă formă de durere, în care pulpa măselei / dintelui nu este extrem de afectată, ci doar ușor inflamată. Durerea este una suportabilă, însă poate fi persistentă și se poate agrava dacă nu este tratată.
Durerea de masea ireversibila
Când vine vorba despre pulpita dentară ireversibilă, vorbim despre o formă mult mai gravă de durere dentară: durerea este intensă, se simte la nivelul întregii măsele, zona ce o înconjoară fiind și ea inflamată și dureroasă. Mai mult de atât, durerea dentară ireversibilă se poate recunoaște și după stările generale: apare febra, senzația de moleșeală, iar respirația este urât mirositoare.
Durere cronica
Durerea cronică este, ca nivel de intensitate, una mai puțin problematică: durerea este slabă, însă problema survine, mai degrabă, în durata ei. Durerea cronică se manifestă pe o lunga durată de timp, uneori chiar și peste două luni de zile - dintele este puțin inflamat, însă pot apărea febra și stările de răceală.
Durere acuta
Pulpita acută este, cum îi spune și numele, o durere acută, extrem de intensă și potentă, însă episoadele de inflamație și durere durează mult mai puțin. Când apar durerile acute, apar în mod imprevizibil și sunt însoțite și de febră, stări de gripă și respirație neplăcută (halitoză/halenă).
Factori care pot declasa, indirect, aparitia durerii de masea
„Nu am probleme cu dinții și totuși uneori mă dor măselele”. Auzim asta des, iar răspunsul este simplu: durerea dentară nu este întotdeauna provocată de o afecțiune la nivelul cavității orale. Iată câteva dintre cauzele indirecte care conduc la durere dentară:
dureri de cap persistente, migrene, indiferent de cauza lor
durerile de urechi conduc și la durere dentară
afecțiunile cardiace
sinuzite, indiferent de tipul lor
ulcerul aftos la nivelul cavității bucale
purtarea aparatului dentar
afecțiuni neurologice
cancerul feței și cancerul pulmonar.
Cauze care pot determina durere de masea
În mod direct, durerea dentară nu este, nicidecum, cauzată de curent. Iată care sunt cauzele directe ale durerilor de măsea:
acumulările foarte mari de tartru
fracturi dentare, măsele sau dinți sparți
carii
creșterea măselei de minte
erupția incompletă a măselei de minte
abcesele dentare
retracția gingivala
bruxismul (scrâșnitul dinților)
pardontita.
Cand este indicat sa mergi la medicul stomatolog?
Durerile de măsea sunt deloc inofensive; nu doar că se agravează în timp, însă pot conduce către o serie de complicații. De aceea, este vital să te prezinți la stomatolog încă de la primul semn al durerii dentare, mai ales dacă:
măseaua este inflamată, la fel și zona ce o înconjoară
măseaua este foarte sensibilă la extreme (dulce, acru, fierbinte, rece)
apar senzații de răceală, inclusiv febră crescută
nodulii sunt vizibil umflați
apare respirația neplăcută persistentă.
Durerea de masea: diagnostic
În cabinetul stomatologului, durerea dentară va fi diagnosticată cu ușurință. Este important să nu te auto-diagnostichezi acasă, cu ajutorul rețelelor de socializare sau forumurilor, ci să mergi la medicul specialist de la primele semnale ale durerii. Acesta va diagnostica durerea dentară în mai multe moduri:
radiografia, care îi va spune, de fapt, care este măseaua problematică de ce de
teste de sensibilitate
teste prin testerul electric
teste care anunță amploarea situației.
Tratamentul durerii de masea
Odată ce ai făcut primul pas și te-ai dus la control în cabinetul specialistului, consideră durerea de măsea pe jumătate tratată. E important să știi că durerea dentară nu se tratează cu medicamente calmante; acestea ajută într-adevăr la diminuarea durerii, însă doar vizita la stomatolog setează un tratament potrivit:
Tratamentul de restaurare a leziunilor
Cu alte cuvinte, tratamentul de restaurare a leziunilor se referă la tratamentul cariilor; marea majoritate a durerilor dentare pornesc din pricina dinților cariați. Astfel, în tratamentul de restaurare dintele-problematic este plombat cu ajutorul unei reconstrucții dentare, iar durerea dispare odată cu eliminarea cariei.
Tratamentul endodontic sau de canal
Când durerea apare datorită unui țesut afectat și inflamat - cel mai des în cazul infecțiilor dentare, dar și în ce privește abcesul - este necesar să se intervină printr-un tratament de canal (endodontic). Prin această intervenție este scos nervul, închis canalul și eliminat țesutul afectat care generează durerea.
Tratamentul parodontal
Acesta este poate cel mai complex procedeu, la care se apelează atunci când pacientul suferă de o infecție gravă la nivel gingival. Prin acest tratament, țesutul afectat al măselei (atât cel moare, cât și cel dur) este curățat în profunzime.
Tratament pentru abces dentar
Abcesul dentar este cauzat de o infecție bacteriană la nivelul cavității orale și conduce adesea la durere severă. Tratamentul abcesului este unul complicat, format din mai multe etape prin care se elimină infecția și se previn posibilele complicații: odată cu eliminarea infecției de la nivel bucal, dispare și durerea măselei implicate.
Aplicarea de coroana dentara
Un dinte lipsă sau o măsea spartă sunt generatoare de durere: în cazul acestei probleme, se apelează la tratamentul cu coroane dentare, prin care dintele afectat este reconstruit, „îmbrăcat” într-un material stomatologic premium, cum sunt porțelanul și zirconiul.
Tratamentul medicamentos: recomandari
Tratamentul medicamentos este, de fapt, un tratament dedicat ameliorării durerii, însă medicamentele nu tratează sursa durerii. Până ce se ajunge în cabinetul stomatologului, putem apela la analgezice și antiinflamatoare, însă antibioticele trebuie luate doar la recomandarea dentistului.
Tratamentul chirurgical
Când măsurile de mai sus nu sunt eficiente pentru eliminarea durerii unei măsele, cea din urmă trebuie extrasă; această procedură este valabilă mai ales în cazul molarilor de minte. Când există complicații, leziuni iritative și dinți cu fracturi datorate traumatismelor se apelează la tratamentul chirurgical, fiind singurul care înlătură durerea.
Remedii pentru durerea de masea acasa: tratamente naturiste
De câte ori nu ai întrebat în grupuri sau pe forumuri „cum sa scapi de durerea de masea?”, iar cei din jur au venit cu zeci de soluții „minune” pentru problema ta? Deși există numeroase tratamente naturiste pentru durerea de măsea, este important să te informezi foarte bine înainte de a le aplica:
Apa cu sare
Apa cu sare poate fi folosită ca apă de gură (însă doar alături de apa de gură dentară), pentru că are efecte antiinflamatoare, care calmează, pe moment, durerea și inflamația.
Menta pentru durerea de masea
Menta - consumată în ceai sau chiar mestecarea frunzelor - acționează ca un calmant natural asupra durerii de măsea.
Cuisoare
Cel mai indicat tratament naturist este folosirea locală a uleiului de cuișoare, printr-o tamponare ușoară asupra dintelui afectat. Cuișoarele au nu doar efect calmant (acționează ca un anestezic foarte ușor), ci și un puternic rol antibacterial.
Apa de gura
Apele dentare de gură, care au în componența lor alcool, sunt aliați de nădejde în lupta cu durerile de dinți - apa de gură alcoolică are efect antibacterian și antiseptic, ajutând și la calmarea durerii, dar și la eliminarea bacteriilor din cavitatea orală.
Compresele reci
Compresele reci sunt o soluție clasică și la îndemâna tuturor: trebuie ținute pe măseaua afectată și vor ameliora durerea, însă vom agrava situația dacă ținem direct gheață, deci este necesar să fim atenți în utilizarea acestor comprese.
Este indicat tratamentul durerii de masea acasa?
Tratamentul durerii de măsea acasă este o soluție imediată, de moment, care ameliorează ușor durerea - însă nu suplinește nicidecum vizita în cabinetul specialistului. În vreme ce tratamentele naturiste ameliorează doar durerea, tratamentele stomatologice pătrund până la cauza acesteia, tratând afecțiunea și eliminând astfel orice durere și inflamație.
Metode de prevenire a durerilor de masea
Prevenția este cel mai plăcut, accesibil și sigur tratament - iată ce poți face pentru a preveni apariția durerilor de măsea:
ai grijă la igiena orală: periajul trebuie însoțit de ață dentară și apă de gură
vizitele la medicul stomatolog trebuie efectuate regulat, o dată la 6 luni sau mai des
echilibrarea dietei este un pas important pentru întreaga sănătate: evită excesul de zahăr, alimentele tari și lipicioase, adaugă un plus de vitamine, lactate și ceai verde
elimină obiceiurile nocive: fumatul și consumul excesiv de alcool, desfacerea sticlelor și pungilor cu dinții, rosul unghiilor
întreabă-ți dentistul dacă suferi de bruxism și optează pentru gutierele personalizate.
Complicatii in cazul durerilor netratate de masea
Durerea de măsea a devenit ceva „firesc”, însă ea trebuie luată în serios; altminteri, poate conduce la o serie de complicații mult mai dificil de tratat decât o durere depistată la timp:
tumefacții la nivelul gingiilor
sângerări abundente
stări gripale: febră crescută, amețeală, vărsături
dureri la nivel bucal
masticație inconfortabilă
deglutiție și vorbire dificilă.
Comments