Te-ai întrebat vreodată dacă măseaua de minte te face mai...deștept? Află că măseaua de minte nu are nicio legătură cu inteligența. Ba dimpotrivă, erupția molarului de minte poate fi un proces încăpățânat și problematic - această măsea este mai dificilă decât celelalte, deci merită să îi acordăm atenția cuvenită.
Ce este maseaua de minte?
Măseaua de minte este cel de-al treilea molar pe care îl avem și apare după vârsta de 17 ani, până în 25 de ani. Măseaua de minte este adesea problematică pentru că spațiul în care se dezvoltă este îndepărtat și mai îngust, ceea ce înseamnă că:
există riscul să nu igienizăm eficient zona
măseaua se poate dezvolta anormal
La ce varsta iese maseaua de minte?
Măseaua de minte iese atunci când avem între 17 și 25 de ani, însă nu este neapărat o regulă. Cele mai recente studii arată că măselele de minte pot apărea începând cu vârsta de 14 ani.
Care este rolul molarului de minte?
În momentul de față, molarul de minte nu are rolul pe care îl avea în trecut; acum mii de ani, aceste măsele erau responsabile de mestecarea alimentelor foarte tari / dure, pentru că nu se deteriorau și nu cădeau la fel de ușor. Astăzi, molarii de minte nu au, practic, niciun rol - nu ne încurcă atât timp cât se dezvoltă sănătos și normal. Dacă erup incorect, ne vor face mai multe probleme și va fi nevoie să îi extragem.
Eruptia molarului de minte: Simptome
Există persoane care nici nu simt erupția molarului de minte - acestea fiind cele mai fericite cazuri. Dar cele mai întâlnite simptome ale erupției măselei de minte sunt:
febră
durere
masticație îngreunată
dificultăți la deschiderea completă a gurii
umflarea și inflamarea gingiilor.
Complicatiile eruptiei maselei de minte
Din păcate complicațiile erupției măselei de minte afectează și măselele învecinate. Cea mai frecvent întâlnită complicație este caria, întocmai pentru că molarul de minte e dificil de igienizat. O altă problemă apare atunci când molarul de minte este erupt parțial, pacientul confruntându-se cu pericoronarita.
una din complicațiile cele mai severe este modificarea distanței de la baza nasului și până la bărbie, adică modificarea arcadei inferioare;
chistul (un sac cu lichid) este o altă complicație care cere neapărat extracția măselei, pentru că se poate transforma într-o tumoare.
Cand stii ca trebuie sa mergi la medic?
Răspunsul universal pentru această întrebare: periodic. Consultul periodic este momentul ideal în care să mergi la stomatolog - s-ar putea ca erupția molarilor tăi de minte să fie asimptomatică, dar totuși problematică. Acest lucru poate fi descoperit doar la stomatolog, la controlul bianual. Trebuie neapărat să te prezinți la stomatolog dacă:
prezinți durere acută
apar sângerări
gingiile sunt inflamate
simți constant un gust bizat în gură
disconfort la vorbire și masticație.
Cauzele care duc la extractia maselei de minte
„Dar chiar trebuie să extrag molarii de minte?” Din păcate, există unele situații care impun scoaterea molarilor de minte - dacă aceștia erup normal, nu ne deranjează cu nimic. Însă în unele cazuri, extragerea molarului de minte e obligatorie:
raport greșit cu molarul din față, căruia măseaua de minte îi poate topi rădăcina
lipsa spațiului pe arcadele dentare
limitarea deschiderii gurii
spațiu dintre ultimele două măsele redus
molarii foarte apropiați de molari îngreunează igienizarea
atunci când nu au antagonist (dinte de contact pe arcada opusă), pot declanșa dereglări
când dintele e inclus și există riscul unui chit.
Extractia maselei de minte
Când ne confruntăm cu una dintre problemele de mai sus și măseaua de minte trebuie extrasă, medicul stomatolog va identifica soluția optimă de tratament pentru noi.
Extractia maselei de minte inclusa
Când ne confruntăm cu un molar de minte inclus, avem parte de durere, infecții, în unele cazuri febră și stare generală de spirit neplăcută - din nefericire, molarul inclus este identificabil (aproape în toate cazurile) prin radiografii.
Este obligatoriu să extragem molarul de minte inclus, pentru a nu favoriza apariția chisturilor și, deci, tumorilor.
Molarul de minte semiinclus si erupt
Molarul de minte semiinclus diferă de cel inclus prin faptul că acesta este vizibil; erupția sa este una incompletă, parțială. Și în acest caz extracția este obligatorie, pentru că suntem predispuși la carii dentare și chisturi, precum și la disconfort și dureri persistente.
Cat costa extractia molarului de minte? Pret
Prețul extragerii măselei de minte diferă de la caz la caz, în funcție de tipul complicației, dar și de metoda de extracție folosită. În general, prețul extracțiilor pornește de la 250 lei și poate ajunge la 700-800 lei, pentru molarii incluși / semiincluși.
Extractia chirurgicala a molarului de minte: etape
Înainte de orice, ține cont că extracția chirurgicală se desfășoară sub anestezie, deci nu vei simți nicio durere - spunem asta pentru că știm că termenul „chirurgical” ne poate speria. Ca să înțelegi în ce constă extragerea, iată cum va decurge procedura:
se face o incizie gingivală pentru a avea acces la dinte / os (dacă vorbim despre molari incluși și semiincluși)
este îndepărtat osul care blochează rădăcina dentară
se scoate molarul și se îndepărtează măseaua
locul este curățat de resturi dentare
dacă e cazul, rana este cusută
se pansează locul, pentru a se evita sângerarea.
Recuperarea postoperatorie: sfaturi de ingrijire de care sa tii cont
Ca orice altă intervenție, extracția molarului de minte presupune o perioadă de recuperare; aceasta diferă de la pacient la pacient. Este firesc ca după operație să ai senzația de maxilar încleștat, să simți zona rănită, umflată și dureroasă. Cum arată recuperarea postoperatorie?
în prima zi are loc formarea cheagurilor de sânge
în primele 3 zile se dezumflă gura și obrajii (dacă au fost umflați)
în 7 zile sunt scoase firele
după 10 zile va dispărea tensiunea maxilarului
după 14 zile dispar vânătăile (posibile) și nu se mai resimte disconfort.
Complicatii dupa extractia molarului de minte
În cele mai multe dintre cazuri, extracția molarilor de minte este o operație care nu conduce la complicații. În foarte rare cazuri poate apărea abcesul dentar.
Ce se intampla daca maseaua de minte nu este extrasa la timp?
Dacă stomatologul îți recomandă scoaterea măselei de minte, conformează-te, chiar dacă nu simți durere sau disconfort; în caz contrar, pot apărea complicații severe:
pericoronarita, adică infecția gingiilor, o infecție dureroasă și neplăcută
carii care ajung la nervul dentar
abces dentar
boala periodontală
chisturi, care se pot transforma în tumori.
Cand NU este necesara extractia maselei de minte?
Nu fiecare pacient are nevoie de extracția măselei de minte. Iată care sunt situațiile în care nu e nevoie să îți scoți măselele de minte:
când acestea erup sănătos
când există suficient spațiu pe arcadă pentru a crește
când nu resimți disconfort
când măselele sunt cuprinse în os
când măselele nu afectează vorbirea și masticația.
Intrebari si raspunsuri
Știm că erupția măselelor de minte este un subiect extrem de discutat și controversat - și de aceea suntem conștienți de întrebările și nedumeririle pe care le ai.
Exista restrictii alimentare posoperatorii?
E nevoie ca în primele 24 de ore de la extragere să mănânci doar alimente foarte moi și lichide; trebuie să eviți condimentele și mâncărurile reci / fierbinți / tari / lipicioase.
Ce este recomandat sa bei dupa extractia maselei de minte?
E vital ca după operație să te hidratezi suficient, deci bea apă din belșug - să nu bei nimic cu paiul. În primele 24 de ore, bea doar apă - fără cafea, ceai, sucuri sau alcool.
Cat dureaza extractia molarului de minte?
Extracția măselei de minte durează, de regulă, în jur de 30 - 40 de minute; dacă avem de-a face cu un caz complicat, poate dura și două ore.
Cat dureaza recuperarea dupa scoaterea maselei de minte?
Recuperarea postoperatorie variază de la pacient la pacient; în cele mai multe dintre cazuri, durează două săptămâni. În cazurile severe, recuperarea poate dura și două luni.
Este permis fumatul dupa scoaterea maselei de minte?
Dacă ești fumător, va trebui să eviți țigările pentru cel puțin 3 zile după operație. Dacă mesteci tutunul, va trebui să îți „interzici” acest obicei pentru cel puțin 7 zile.
Este dureroasa procedura de extractie a maselei de minte
Extracția măselei de minte se realizează sub anestezie locală sau generală, deci, nu, nu vei resimți durere.
Este permisa aceasta procedura in sarcina?
Nicio extracție dentară nu este recomandată în primul și al treilea trimestru de sarcină; cu toate acestea, consultă-te atât cu medicul stomatolog, cât și cu cel ginecolog, pentru a găsi o soluție potrivită pentru tine.
Cum ameliorezi durerea de dupa extragerea maselei de minte?
Medicul stomatolog îți va recomanda antiinflamatoarele necesare pentru a ameliora durerea - pentru a nu accentua această senzație, ferește-te de alimente fierbinți sau foarte reci.
Se face anestezie pentru extractia molarului de minte?
Da, în funcție de nivelul tău de suportare a durerii, medicul îți va efectua fie anestezie locală, fie generală.
Comments