top of page

Stomatologie copii: Tratamente, sfaturi si preturi



Zâmbetul celui mic este, probabil, primul lucru care îți înseninează ziua. E cel mai frumos zâmbet din lume. Dar e datoria noastră să ne asigurăm că îl ajutăm să fie și cel mai sănătos. De aceea, când vorbim despre stomatologie copii, trebuie să ne axăm pe o relație timpurie: copilul tău când a făcut cunoștință cu pedodontul său?









Ce este stomatologia pentru copii (pedodontia)


Să luăm lucrurile pe rând: ce este stomatologie copii? Stomatologia pentru copii se mai numește și pedodontie - adică, asistența dentară pe care le-o acordăm celor mici. Aceștia sunt niște pacienți care trebuie tratați diferit, datorită caracteristicilor afecțiunilor lor. Mai mult decât atât, stomatologia pentru copii se îmbină adesea cu pedagogia - pentru că trebuie să le oferim atât încredere juniorilor, cât și o experiență cât mai plăcută, netraumatică.



Cand este recomandat sa aiba loc prima vizita la stomatolog?

Prima vizită la stomatolog a celui mic trebuie efectuată odată cu ieșirea primului dinte de lapte, iar apoi vizitele trebuie efectuate constant. Chiar dacă pedodontul nu are multe de tratat în acest punct, e vital să îl ducem pe cel mic la medic cât mai timpuriu: astfel, se va obișnui cu mediul, cu doctorii, cu atmosfera și nu va dobândi frica de dentist în viitor.


De asemenea, dinții de lapte trebuie atent monitorizați - știai că starea dinților de lapte este în directă legătură cu starea dinților permanenți?





Cat de des trebuie sa vina un copil la stomatolog?


Până la 5 ani, este necesar să îi facem stomatologului o vizită la fiecare 3 - 4 luni. După vârsta de 5 ani, controalele trebuie efectuate de două ori pe an, la fiecare 6 luni.



Servicii de stomatologie pentru copii


Copiii nu sunt feriți, din păcate, de afecțiunile dentare. De aceea, printre cele mai întâlnite servicii de stomatologie copii se numără:

  • tratarea demineralizărilor dentare;

  • periajul profesional;

  • tratarea cariilor dentare, „de biberon” etc;

  • fluorizări și sigilări dentare;

  • coronițe dentare;

  • tratarea abcesului dentar.


Ce tehnologii utilizam? Serviciile noastre:


„Dar copilului îi va fi frică. Și nu îl va durea?”.


E firesc să îți pui aceste întrebări - însă stomatologia modernă evoluează zilnic, devenind complet nedureroasă și non-invazivă iar, prin tehnica potrivită, celui mic nu îi va fi teamă. Confortul celor mic este prioritar, de aceea printre tehnologiile utilizare se numără:

  • inhalosedarea, care îi asigură o stare de relaxare;

  • sedare conștientă medicamentoasă;

  • anestezie generală.


Periajul profesional la copii


De cele mai multe ori, periajul realizat acasă nu este suficient pentru îndepărtarea plăcii bacteriene - care nu „iartă” dinții de lapte. Din acest motiv trebuie să apelăm la periajul profesional pentru copii: o metodă de profilaxie sigură, complet nedureroasă și necesară pentru o curățare în profunzime, care să țină cariile la distanță.


Tratamentul dintilor de lapte (extractii, plombe)


Cea mai întâlnită afecțiune dentară în cazul copiilor este caria dentară - care apare datorită igienei necorespunzătoare, alimentației necorespunzătoare etc - obturațiile ne asigură tratamentul cariilor. Acestea trebuie neapărat tratate, chiar dacă „dinții cad” - afecțiunile de pe dinții temporari se pot transmite către dentiția permanentă.


Un alt tratament întâlnit la cei mici este tratamentul de canal al dinților de lapte, care permite o erupție sănătoasă a dinților permanenți.





Ortodontia pentru copii


Peste 50% dintre copii ar avea nevoie de aparat dentar - iar acesta este necesar nu doar pentru îndreptarea dinților. În lipsa unei danturi corect aliniate, cel mic poate dezvolta:

  • afecțiuni gastrice, pentru că nu mestecă firesc

  • va avea dificultăți de vorbire

  • va fi mult mai predispus la carii.


Spațierile dentare, înghesuirile, malocluzia sau dinții rotați pot fi corectate cu ajutorul aparatului dentar - cel mic trebuie dus la ortodont la vârsta de 7 ani, conform AOA - Asociația Americană de Ortodonție.


Cu cât tratamentul este realizat mai timpuriu, cu atât va fi mai plăcut, mai scurt și mai accesibil.




Preturi stomatologie pentru copii

Când vine vorba de preturi stomatologie copii, acestea diferă față de tratarea unei dentiții adulte - de aceea, fiind și mai accesibil, este vital să nu neglijăm tratarea anomaliilor orale ale celor mici. Prețul diferă în funcție de tratament, iar o consultație pornește de la 100 de lei.


Cele mai frecvente afectiuni stomatologie ale copiilor


„Dinții de lapte nu trebuie tratați, oricum cad” - este cel mai frecvent și greșit mit din stomatologia pentru copii. În realitate, dinții permanenți „moștenesc” din starea danturii de lapte, de aceea trebuie să îi acordăm atenția cuvenită.


Printre cele mai frecvente afecțiuni stomatologice ale copiilor se numără:

Cariile dentare


Cariile celor mici apar fie din cauza igienei necorespunzătoare, fie din pricina unei alimentații nepotrivite. Cariile pot apărea încă de la 6 luni și progresează mult mai rapid decât în cazul adulților - de aceea e important să îl ducem pe cel mic la stomatolog odată cu apariția primilor dinți. Tratarea cariilor este crucială - în caz contrar, se poate ajunge la pierderea timpurie a dintelui, care conduce către alte complicații.





Gingivita la copii


Dacă cel mic acuză dureri în jurul dinților și gingiilor sau poate chiar sângerează, nu ezita - adu-l la stomatolog, pentru că acestea sunt câteva dintre simptomele gingivitei.


Cauzată de acumularea plăcii dentare, gingivita afectează 73% dintre copiii cu vârste între 6 și 11 ani, deci e vital să mergem la medic încă de la primele semne ale unor modificări în culoarea / fermitatea gingiilor. Gingivita la cei mici poate fi asociată și cu purtarea aparatului dentar, dar poate fi declanșată și de erupția dinților.

Abcesul dentar la copii


Abcesul dentar nu îi iartă pe cei mici: manifestându-se ca o acumulare de puroi în jurul dintelui, abcesul dentar este, de cele mai multe ori, declanșat de prezența cariilor dentare. Din nefericire, dacă nu este tratat, abcesul dentar poate conduce către afecțiuni legate de gât sau de cap, afectând mai multe părți din organism.


Dintii strambi


Malocluziile dentare - dinții strâmbi - sunt o afecțiune ortodontică pe care o tratăm cu ajutorul aparatului dentar. Dinții strâmbi nu trebuie neglijați, pentru că ne predispun la carii dentare (căci sunt mai dificil de curățat), dar ridică și probleme de masticație / vorbire.


Eruptiile dentare


Erupțiile dentare încep la 6 luni și continuă până la 25 - 33 luni (doi ani și jumătate / trei) și supun bebelușul la durere, salivație în exces, inflamarea gingiilor și o stare generală de neliniște. În această perioadă, tratamentul durerii constă în jucăriile gingivale, dar și în aplicarea unui gel gingival recomandat de stomatolog.




Cum ii ajutam pe copii sa scape de frica de dentist?


Frica de dentist este o teamă reală care apare și la adulți, nu doar la cei mici. De cele mai multe ori, copii cărora le este frică de stomatolog nu scapă de această temere la maturitate. De aceea, trebuie să ne asigurăm că cel mic nu deprinde frica de dentist: pentru asta, e important să îl acomodăm pe junior cu mediul, cu instrumentele și cu medicii încă din primele luni de viață.


Mai apoi, nu uita că tu ești un exemplu:

ia-l cu tine la dentist, vorbește-i despre importanța îngrijirii orale etc. Iar noi, în cabinet, ne asigurăm că are parte de tot confortul din lume - când vine vorba de stomatologie copii, cabinetul se transformă într-un loc de joacă, în care durerea și disconfortul nu există.


Comments


bottom of page