Va puteti gandi la implantul dentar ca la o radacina dentara artificiala care se introduce in osul maxilar in locul unui dinte lipsa. Cand implanturile se integreaza in os, ele devin o baza solida pentru coroane dentare, care reproduc exact forma dintilor pe care ii inlocuiesc.
Pierderea unui dintre aduce dupa sine multe dezechilibre la nivelul cavitatii bucale. Nu lasati timpul sa treaca - mergeti la un consult stomatologic. Medicul dentist va evalua situatia dvs si va va propune cel mai bun tratament pentru a restabili sanatatea dvs orala.
De ce implanturi dentare?
Implanturile au in spate peste 60 de ani de cercetare, fiind sigure pentru “beneficiar” si avand foarte multe avantaje:
redau aspectul placut al pacientului, care nu se simte confortabil cu spatii goale la nivelul arcadelor dentare. Lipsa mai multor dinti produce modificari de aspect al intregii figuri - obrajii se infunda, buzele isi pierd plenitudinea, contururile fetei se altereaza. Tratamentul cu implanturi repara aceste probleme
restaureaza vorbirea
refac functia masticatorie afectata de lipsa dintilor - pacientii pot reveni la un regim alimentar sanatos;
inserarea unui implant este mult mai conservativa pentru tratarea unui dinte lipsa decat “pilirea” dintilor vecini pentru realizarea unei punti dentare. In plus, se conserva osul in care este inserat implantul, care altfel s-ar micsora;
mentin sanatatea orala - imbunatateste igiena orala, prevenind aparitia cariilor si a problemelor parodontale ale dintilor vecini;
durabilitate - implanturile au o perioada lunga de viata, cu conditia ca pacientul sa fie atent la igiena orala, la sanatatea sa generala; sunt indicate controale stomatologice la 6 luni.
Cand se pot insera implanturile?
Momentul de inserare al implantului depinde de mai multi factori :
sanatatea orala si generala a pacientului,
angajamentul lui de a urma regulile pentru videcare optima si intretinere in timp
existenta unei cantitati suficiente de os pentru inserare - daca dintele lipseste de mult timp si osul s-a miscorat ca si cantitate trebuie inainte realizate operatii de augmentare osoasa.
In functie de situatia pacientului, implantul de poate insera atat imediat dupa extractia dentara, cat si dupa augmentare osoasa. Medicul chirurg va poate da aceasta informatie dupa consult.
Ce tipuri de implanturi exista?
In functie de material - exista implanturi de titan (cele mai populare) sau de zirconiu - pentru cei alergici la titan.
De asemenea, putem vorbi despre un implant traditional, acoperit de o coroana; despre punti realizate numai pe implanturi (atunci cand pacientul nu mai are niciun dinte pe o arcada dentara); sau implanturi zigomatice, introduse in oasele zigomatice (pentru cei care la care osul restant s-a resorbit foarte mult).
Cand se adauga coroana pe implant?
Coroana de acoperire se poate conecta la implant
imediat dupa inserare (sunt anumite cazuri care permit aceasta abordare; nu trebuie exercitate forte mari pe coroana pentru a proteja implantul);
la 2 luni de la inserare, pentru unele implanturi tratate cu o suprafata speciala ce le grabeste integrarea osoasa
la 6 luni de la inserare, pentru majoritatea tipurilor de implanturi si pentru cazurile cand a fost facuta aditie osoasa.
Fiecare caz este diferit. Medicul dentist impreuna cu medicul chirurg va ghideaza spre cel mai bun tratament pentru situatia dvs clinica. Aveti grija de dantura dvs, mergeti la control la 6 luni. Daca se intampla sa suferiti pierderi dentare, avem solutii de tratament pentru orice caz. Cu cat va tratati mai repede, cu atat mai bine.
Nu va negijati sanatatea orala. Sunt la un click distanta daca aveti nevoie de ajutor.
Comments